Vedic Art

Over Vedic art

• Vedic Art is een vooruitlopende kunststroom voor het beoefenen van de schilderkunst. De 17 principes van Vedic Art die tijdens het volgen van de cursus worden aangereikt, vormen de leidraad tijdens het schilderen en gaan over Kunst en Levenskunst.

• Met Vedic Art kun je je helemaal onderdompelen in de verf en spelen en experimenteren met kleuren en vormen. Je kunt even helemaal uit je gedachten weg en opgaan in wat je doet. Je kunt heerlijk ontspannen en vreugdevol bezig zijn met de materie. Zelf word ik er helemaal blij van!

• Bij Vedic Art bepaal jij helemaal zelf wat je wilt schilderen. Er is geen vergelijk met anderen, je wordt niet beoordeeld en jouw eigenheid staat centraal. Ook leer je uit je eigen oordeel te blijven. Vedic Art verlegt grenzen en geeft jou de ruimte om volledig vrij te creëren. Er zijn geen regels en er is geen opgelegde norm.

• De 17 principes van Vedic Art die worden aangereikt tijdens de cursus, helpen jou om te schilderen en jezelf te ontwikkelen. Je krijgt handvaten over hoe en wat je kunt schilderen en hoe je verder kunt gaan wanneer je het even niet meer weet. Het maakt niet uit of je al veel geschilderd hebt of nog nooit. Vedic Art is ontwikkelingsgericht en brengt vele verrassingen. Er komen beelden op jouw doek die je van te voren niet voor mogelijk hebt gehouden en die diep uit jouw creatieve bron komen!

DSC03034

• Bij Vedic Art is het proces belangrijker dan het resultaat. Dat betekent dat er enorm veel ruimte ligt om te leren. Je leert al schilderend steeds meer over jezelf. Het fijne is dat niemand er zich mee mag bemoeien. Tijdens een cursus Vedic Art maak je een groei door in jezelf die veilig voelt en helemaal vanuit je zelf komt en je door niemand wordt aangepraat of opgelegd.

• Vedic Art wakkert jouw alles omvattende kennis aan. Wat er in jou zit wordt al schilderend wakker gemaakt en komt in het bewustzijn, op jouw schilderdoek. Wat op dat moment belangrijk voor jou is komt in beeld naar voren.

• Wil je weten wat de 17 principes zijn dan kun je ze opdoen tijdens een cursus Vedic Art. Je hebt misschien al gemerkt dat je ze nergens kunt lezen. Het zijn principes om te ervaren, om te beleven. Daarom kun je ze nergens lezen maar worden ze je mondeling stap voor stap aangereikt tijdens de cursussen Vedic Art. Samen met inspirerende schildervoorstellen kun je de 17 principes doorlopen . Door de herhaling zal je ze steeds dieper en dieper gaan ervaren.

20220206 123151 

Achtergrond Vedic Art

“Met de penselen in de lucht en de voeten op de aarde”

Vedic Art is ontwikkeld door de Zweed Curt Källman, geïnspireerd door Maharishi Mahesh Yogi (grondlegger van de Transcendente Meditatie). Curt creëerde een methode waarin hij kunst combineerde met de Veda’s, de oeroude wijsheden, die over creatieve expressie gaan. Vedic Art is een onderdeel geworden van de Veda’s zoals yoga, meditatie en ayurveda. Zelf was Curt afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Zweden.
In 1988 startte Curt Källman de Vedic Artschool in Zweden, op het eiland Öland. Tegenwoordig zet zijn zoon Johannes Källman zijn werk voort. Op Öland kun je in de zomer vele internationale cursussen Vedic Art volgen. Door de jaren heen zijn er vele teachers opgeleid en kun je in steeds meer landen De Vedic Art cursussen volgen.