Workshops

De doorlopende cursus “Beeldend werken met vilt” is bedoeld voor mensen die experimenteel en vrij met het vervilten van wol willen werken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk ...


Cursus “Beeldend werken met vilt”

De doorlopende cursus “Beeldend werken met vilt” is bedoeld voor mensen die experimenteel en vrij met het vervilten van wol willen werken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen.  Ook is er volop ruimte om te werken aan grote werkstukken ( wandobjecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en stoffen, foto’s drukken op stof enz. Naast het leren van technieken en het experimenteren met materialen is er ook aandacht voor het beeldende en inhoudelijke aspect in je werk. 

Bij het aanleren van allerlei verschillende technieken op het gebied van het verwerken van wol tot een viltwerkstuk, zijn we vaak gericht op de ambachtelijke actie. Het is namelijk interessant en uitdagend om een nieuwe techniek aan te leren. Nadat we deze bewuste techniek hebben aangeleerd gaan we weer op zoek naar een nieuwe techniek.

Je kunt het ook omkeren. Een bepaalde vorm of structuur die je ziet, bijvoorbeeld in de natuur , vind je boeiend. Je zou deze vorm of structuur graag weer willen geven in een “beeldend” werk en gaat op zoek naar manieren hoe je dit zou kunnen doen. Soms heb je hierover wel een bepaald idee, maar weet je niet precies hoe je dit beeldend kunt verwerken.  Dan is het waardevol te kunnen putten uit al die aangeleerde verschillende technieken. De technieken zijn dan het hulpmiddel om een “beeld” of “sfeer” uit te drukken. “


Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: 250,00 (voor vijf bijeenkomsten)
De cursuskosten zijn exclusief materiaal. Dit kun je zelf meenemen of ter plekke aanschaffen. 

Data voorjaar 2018

Woensdaggroep: 14 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 6 juni

Zaterdaggroep 1: 17 februari, 17 maart, 14 april, 12 mei, 16 juni

Zaterdaggroep 2: 24 februari, 31 maart, 28 april, 9 juni, 30 juni

 

Workshops

De workshops die ik geef zijn doelgericht op het leren van iets “nieuws”. Zoals kennismaken met nieuwe materialen, vaardigheden opdoen, nieuwe technieken leren etc. Daarnaast bied ik ook workshops aan waarbij het beeldende aspect centraal staat en het mogelijk is te werken vanuit bijvoorbeeld een thema.

Natuurstukken (vrijdag 2 en zaterdag 3 februari 2018)

Ben je ook zo geboeid door de prachtige kleuren en wonderbaarlijke structuren die je tegenkomt in de natuur, dan is deze workshop waarschijnlijk een uitdaging voor je.  Tijdens deze dagen kijken we zeer gericht naar de vorm en opbouw van structuren en kleuren van "natuurstukken" uit het bos zoals schors en mos. Je leert vervolgens hoe je via het stapelen van lagen wol en vezels (gelaagdheid), vouwen, afbinden en snijden deze structuren weer kunt geven in een stevig stuk vilt. Je gaat naar huis met een prachtig, uniek, door de natuur geïnspireerd (wand)object.

Kosten: € 150,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 60,00)

Driedimensionale structuren in vilt (vrijdag 2 en zaterdag 3 maart 2018)

Tijdens deze tweedaagse workshop leer je hoe je structuren en ruimtelijke vormen in vilt kunt maken. Beeldend ontstaat een herhaling en ritme van vormen zoals  holle vormen, lamelvormen, wafelvormen of schubachtige vormen. Na het maken van verschillende proefjes is er gelegenheid om één van de technieken verder uit te werken tot een wandkleed of object naar keuze.
Door te blijven experimenteren met deze structuren ontstaan weer nieuwe vormen. De zogenaamde "tussen-muurtjes" (eerste twee foto's) zijn mijn laatste ontdekking. Wie de workshop driedimensionale structuren al eens gevolgd heeft en zich verder wil verdiepen in de "tussen-muurtjes" techniek is ook van harte welkom om deze twee dagen mee te komen doen.

Kosten: € 150,00 (exclusief materiaal werkstuk, richtlijn € 70,00) 


Vormen en structuren in de oppervlakte (v
rijdag 20 en zaterdag 21 april 2018)

Oppervlakte structuren in vilt kun je op heel veel manieren weergeven. Alleen al door wol in een zijden stof te vilten ontstaat structuur in het vilt.  De wol krimpt en de zijdenstof wordt meegetrokken en gaat krinkelen.

Tijdens deze workshop leer je diverse manieren om de meest boeiende oppervlaktestructuren weer te geven door te gaan “spelen” met wol en stoffen en deze daarna te vervilten.
De volgende onderdelen komen aan bod:

  • “Afdekken van delen in stof”. Je leert hierbij onder andere een dekkende verftechniek toe te passen, “freezer paper” en tape te gebruiken.
  • “Alles tussen twee lagen”. Er worden allerlei materialen en ideeën aangereikt waarmee je boeiende texturen en structuren kunt verkrijgen wanneer je materialen tussen twee lagen wol vervilt. Ook kun je van alles tussen wol en stof vervilten om bijvoorbeeld transparantie te verkrijgen. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos.
  • “Rimpelingen en afbinden”
  • “Knippen en omvouwen”

Kosten: € 150,00 (exclusief materiaal, wolvezels, naaldvilt, stoffen enz. richtlijn € 60,00)


Vakantiecursus 2018
(d
insdag 31 juli tot en met vrijdag 3 augustus)

Vier dagen naar eigen interesse vrij werken met vilt. Tijdens deze mini-vakantie is het mogelijk van alles uit te proberen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en zijde, foto's drukken op stoffen, driedimensionale structuren in vilt, een jas uit een stuk vilten, vacht vilten, stoffen verven, verticaal vilt enz. enz. De vakantieweek geeft je de gelegenheid om op je eigen niveau met het prachtige ambacht en de kunstvorm van vilten te werken. De vakantiecursus is geschikt voor beginnende vilters tot en met de ervaren rotten in het vak.

Kosten: € 260,00 (exclusief materialen, deze kun je zelf meenemen of bij mij aanschaffen).

In Heerde en omgeving zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Indien gewenst kan ik je de contactgegevens van lokale B&B’ s (welke door vorige cursisten zijn aanbevolen) doorgeven.

Algemene informatie:

* De dagworkshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.30 uur
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 4  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je alle informatie betreffende de workshop of cursus thuis gestuurd


Linda Dezijn viltkunstenaar
Langeslag 9
8181GN Heerde
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.