Workshops & cursussen

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken en beeldende vorming. Ontdek de mogelijkheden van vilt!

Jaarcursus “Vrij werken met vilt” 2021/2022

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: €  520,00 (8  lessen, betalen in twee termijnen mogelijk)

Data:
woensdaggroep 1: 15 september, 6 oktober, 3 november, 1 december, 19 januari, 16 februari, 16 maart, 13 april (volgeboekt)
woensdaggroep 2: 22 september, 13 oktober, 10 november, 8 december, 26 januari, 23 februari, 23 maart, 20 april (volgeboekt)
zaterdaggroep 1: 18 september, 9 oktober, 6 november, 4 december, 22 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april (volgeboekt)
zaterdaggroep 2: 25 september, 16 oktober, 13 november, 11 december, 29 januari, 26 februari, 26 maart, 23 april (volgeboekt)

 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen 2021/2022

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Werktijden: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 580,00 (8 lessen)

Data:
zaterdaggroep: 2 oktober, 30 oktober, 27 november, 15 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 7 mei (volgeboekt!)

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 


   


Workshops 
De workshops die ik geef zijn doelgericht op het leren van iets “nieuws”. Zoals kennismaken met nieuwe materialen, vaardigheden opdoen, nieuwe technieken leren etc. Daarnaast bied ik ook workshops aan waarbij het beeldende aspect centraal staat en het mogelijk is te werken vanuit bijvoorbeeld een thema.
 


Intuïtief schilderen: Een dag spelen geeft vrijheid! (vrijdag 26 november)

Een creatieve ontdekkingstocht met kleuren, lijnen en vormen. Ik neem je deze dag mee op een reis waarin we perfectie loslaten en afdalen naar ons hart. We gaan spelen met verschillende inkten op papier en experimenteren hierbij met was, zout, alcohol  en vloeimiddelen. Op deze wijze ontstaan prachtige luchten, vergezichten en landschappen. Een dag waarin plezier maken, door te spelen met de materialen, centraal staat. Niets ligt nog vast en het resultaat doet er nog niet toe wanneer je start vanuit het experiment. De opdrachten die ik vervolgens geef zullen jouw creativiteit verder aanwakkeren en je zal merken dat je tot verrassende resultaten komt.
De werkstukken kun je deze dag inlijsten met passe-partouts.

Kosten: € 85,00 (inclusief alle materialen, inkt, verf, papier)

Binnenkort volgen er nieuwe data (in 2022) voor onderstaande workshops:

Driedimensionale structuren in vilt  

Tijdens deze tweedaagse workshop leer je hoe je structuren en ruimtelijke vormen in vilt kunt maken. Beeldend ontstaat een herhaling en ritme van vormen zoals  holle vormen, lamelvormen, wafelvormen of schubachtige vormen. Na het maken van verschillende proefjes is er gelegenheid om één van de technieken verder uit te werken tot een wandkleed of object naar keuze.
Door te blijven experimenteren met deze structuren ontstaan weer nieuwe vormen. De zogenaamde "tussen-muurtjes" (eerste twee foto's) zijn mijn laatste ontdekking. Wie de workshop driedimensionale structuren al eens gevolgd heeft en zich verder wil verdiepen in de "tussen-muurtjes" techniek is ook van harte welkom om deze twee dagen mee te komen doen.

 


Inspiratie door de grote Meesters (driedaagse workshop)

We duiken deze dagen helemaal in het thema “Landschap” en gaan “schilderen” met wol. De Kunstgeschiedenis biedt ons hiervoor veel inspiratie. Het wonder, de sfeer en de kleuren van een zonsondergang bijvoorbeeld brachten kunstenaars als William Turner en Mark Rotkho volledig in vervoering.

In deze workshop gaan wij zelf ook landschappen creëren. We richten ons op de essentie van een landschappelijk beeld: de horizon. Door in een (abstract) beeld met deze denkbeeldige lijn te werken ontstaat er als vanzelf een landschappelijk beeld. Door kleuren te mengen met de kaardborstels en deze kleurenmengsels heel dun, laag na laag , over elkaar op te bouwen en te vervilten is het mogelijk om veel diepte weer te kunnen geven in deze eigen landschappen.

We gaan spelenderwijs experimenteren met het mengen van de wol en creëren eenvoudige landschapjes met diepte. Je leert daarbij te werken met een aantal beeldelementen.

  • Beeldelement Energie: Ervaren en uitdrukken van energie (bijvoorbeeld rustig en verstild).
  • Beeldelement Kleur: Kleuren mengen en daardoor kleur verdiepen, kleurcontrasten.
  • Beeldelement Toon: Gebruik van licht en donker, nuances.
  • Beeldelement Vorm: Het gebruik van vlakken, groot/klein als basis voor compositie.
  • Beeldelement Zen: In beeld brengen van een natuurervaring.

We beelden deze dagen kleine landschapjes uit. Het accent ligt op het proces van het mengen van kleuren en het leren weergeven van diepte.  Op een heel ontspannen manier en in een rustig tempo zal je meemaken hoe meditatief deze manier van werken kan zijn.  De workshop is dan ook voor iedereen geschikt. En je hoeft zeker geen schilderervaring te hebben!

(Voor deze workshop heb je kaardenborstels nodig met een fijn beslag (119 TPI). Wanneer je deze niet hebt kan ik je een adres doorgeven waar je ze kunt bestellen, prijs €55,00 per set inclusief verzendkosten)

   

 


Kleurbeleving: experimenteren met  zijde schilderen en batik was 

Kleuren staan bijna nooit op zichzelf maar gaan meestal een relatie aan met een andere kleur. Ze versterken elkaar of brengen juist meer spanning in het beeld. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in hoe kleuren zich onderling  “gedragen” en hoe je diepte en ruimte kunt creëren in je beeld door middel van kleur en toon. Tijdens het maken van proeven leer je over diverse kleurcontrasten (bijvoorbeeld licht/donker, koel/warm, helder/troebel). 

We werken met zijdeverf en batik was op zijden stoffen. Je leert kleuren te mengen op stof. Door toepassing van batik was (reserveringstechniek)  gaan we kleurlagen opbouwen van licht naar donker. De hete was brengen we aan met  tjantings en kwasten. Hiermee kunnen we lijnen en vormen tekenen op de zijde.

Experimenteren (spelen) staat deze dagen voorop. We werken daarom steeds op kleine stukken zijde. Vanuit experimenten ontstaan de meest bijzondere creaties.  Met paintstiks kun je nog je mooiste experimenten verder uitwerken tot een prachtige schildering en vervolgens inlijsten in een passe-partout.

  


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.30 uur
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 5  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je alle informatie betreffende de workshop of cursus thuis gestuurd


Linda Dezijn viltkunstenaar
Keizerstraat 5
8167 NE Oene
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.