Workshops & cursussen

 

 

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken, schilderen en beeldende vorming.

 

Jaarcursus “Vrij werken met vilt” 2023/2024

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: €  540,00 

Data: 2023/2024
woensdaggroep : 20 september, 18 oktober, 15 november,  13 december, 24 januari, 21 februari, 20 maart, 17 april (volgeboekt!)
zaterdaggroep : 23 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 27 januari, 24 februari, 23 maart, 20 april (volgeboekt!)


 

 DSC02335 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen 2023/2024

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze vilt cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Werktijden: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 600,00 (8 lessen)

Data: 2023/2024
zaterdaggroep: 16 september, 14 oktober, 4 november, 9 december, 20 januari, 17 februari, 16 maart, 13 april (er is een plek vrijgekomen!)

 

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 

 

Ecoprint op papier (4 en 5 augustus 2023)

Deze workshop heeft een fantastische start: we verzamelen namelijk bij een grote pluktuin waar we zelf een bijzonder assortiment aan bloemen kunnen plukken waarmee me gaan ecoprinten.

Na deze bijzondere start gaan we op weg naar mijn atelier (4 km rijden) waar alles klaar staat om te gaan printen met onze zelf geplukte boeketten.

Je leert hoe je hele scherpe afdrukken kunt maken op papier met de meest bijzondere bloemen. Daarnaast leer je de tweede dag met natuurlijke verfstoffen de achtergrond te kleuren Heerlijk twee dagen experimenteren en je verwonderen over de bijzondere printen die tevoorschijn komen.

Kosten € 180,00 (inclusief alle materialen)
Kosten 1 dag (vrijdag): € 95,00

Nog 1 plek vrij!

DSC05156DSC05152

DSC05157DSC05146

 

Basiscursus Vedic Art (2 x 3 dagen in september en oktober 2023)

Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen tijd voor jezelf!


Data: 7, 8 en 9 september en 5, 6 en 7 oktober
Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 360,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)

DSC03134

20220206 123114

Vervolgcursus Vedic Art (2 x 3 dagen in november en december 2023)

Wanneer je een basiscursus Vedic art hebt gevolgd kun je mee doen met deze vervolgcursus. Tijdens deze cursus duik je nog wat dieper in de 17 principes die ontwikkeld zijn door Curt Källman. Door herhaling en verdieping van het proces zal jouw manier van schilderen steeds meer jouw eigenheid uitstralen. Daarbij zal je merken dat het creatieve proces verder doorwerkt op de keuzes die je maakt in jouw leven. “Kunst en levenskunst” lopen steeds meer in elkaar over.

Data: 9,10 en 11 november en 30 november, 1 en 2 december
Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur

Kosten: € 360,00 (exclusief materialen, je maakt gebruik vanje eigen verf, penselen, doeken en papier)

 

Workshop Schorshuiden (24 en 25 november 2023)

Ben je ook zo geboeid door de prachtige kleuren en wonderbaarlijke structuren die je tegenkomt in de natuur, dan is deze workshop waarschijnlijk een uitdaging voor je. Tijdens deze dagen kijken we zeer gericht naar de vorm en opbouw van structuren en kleuren van "natuurstukken" uit het bos zoals schors en mos. Je leert vervolgens hoe je via het stapelen van lagen wol en vezels (gelaagdheid), vouwen, afbinden en snijden deze structuren weer kunt geven in een stevig stuk vilt. Je gaat naar huis met een prachtig, uniek, door de natuur geïnspireerd (wand)object.

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: 170,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 75,00)

14

linda2

natuur3

 

“Tussen Licht en schaduw ontstaan alle kleuren”
Toonsterkte, licht en schaduw in een wandkleed van vilt (1, 2 en 3 februari 2024)

De invloed van het beeldelement toon, toonsterkte en toonzwakte, zijn sterk van invloed op de uitstraling van het werk. Het beeldelement toon wordt vaak vergeten in de praktijk. Dat zorgt voor vlak, mat en letterlijk eentonig werk, met een tekort aan expressieve kracht.

We gaan tijdens deze driedaagse workshop zelf vezels verven die we gaan gebruiken in ons wandkleed. We gebruiken grove vezels (krullen, mohair) die voor een duidelijk aanwezige textuur zorgen.

Iedereen gaat zelf een kleurenpalet samenstellen. We gaan zowel lichte als donkere tinten verven. Je leert tijdens de eerste workshop dag vezels te verven met synthetische wolverf van Dupont. De kleuren van deze verf zijn heel helder en briljant en tijdens de aangeboden manier van verven (stoomfixatie) zal je nauwelijks verfstof verliezen. Met de aangeboden methode leer je zowel wol, zijde als naaldvilt te verven op een manier die thuis goed uitvoerbaar is.

De tweede dag gaan we een kleurencompositie leggen op een basislap. Je leert hierbij over de toonwaarden en expressie hiervan. Je krijgt inzicht over de kwaliteiten van Licht en Schaduw: de een kan niet zonder de ander. De compositie wordt vervolgens afgedekt met een laag wol (lontwol/naaldvilt) of zijde en wordt vervilt.

Op de derde dag gaan we de kleuren terughalen door middel van knippen en snijden. Er ontstaat een spanningsveld tussen donker en licht. En daarbij gaan we spelen met de textuur die ontstaan is door de royale hoeveelheid vezels die in de lap verwerkt zijn.

Je gaat naar huis met een royaal wandkleed vol Kleur, Licht en Sprankeling!

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 255,00 exclusief materiaal en verf (richtlijn € 80,00)

 

 20220111 162042

 DSC03597

  

 


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.00 uur (tenzij anders vermeld)
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 5  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je de factuur met informatie toegestuurd per mail. Na overmaking van de deelname kosten is je plek gereserveerd.


Linda Dezijn viltkunstenaar
Keizerstraat 5
8167 NE Oene
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.