Workshops & cursussen

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken, schilderen en beeldende vorming.

Jaarcursus “Vrij werken met vilt” 2022/2023

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: €  520,00 

Data:
woensdaggroep : 21 september, 19 oktober, 16 november,  14 december, 25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april (nog twee plekken vrij)
zaterdaggroep 1: 17 september, 15 oktober, 12 november, 10 december, 21 januari, 18 februari, 25 maart, 22 april (volgeboekt!)

 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen 2022/2023

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze vilt cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Werktijden: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 580,00 (8 lessen)

Data:
zaterdaggroep: 24 september, 22 oktober, 19 november, 17 december, 28 januari, 25 februari,1 april, 29 april (volgeboekt!)

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 

Basiscursus Vedic Art, najaar 2022

Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presenteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen vakantie voor jezelf!
De lessen zijn (bijna) wekelijks, afwisselend op vrijdag en zaterdag. Alle dagen starten om 10.00 uur. Er kan geschilderd worden tot 17.00 uur.

Data: 1 oktober, 8 oktober, 14 oktober, 29 oktober, 5 november, 11 november, 19 november (nog een plek vrij)
Kosten: € 360,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)


   


Workshops 
De workshops die ik geef zijn doelgericht op het leren van iets “nieuws”. Zoals kennismaken met nieuwe materialen, vaardigheden opdoen, nieuwe technieken leren etc. Daarnaast bied ik ook workshops aan waarbij het beeldende aspect centraal staat en het mogelijk is te werken vanuit bijvoorbeeld een thema. 


Intuïtief schilderen: Een dag spelen geeft vrijheid! (vrijdag 11 maart 2022)

Een creatieve ontdekkingstocht met kleuren, lijnen en vormen. Ik neem je deze dag mee op een reis waarin we perfectie loslaten en afdalen naar ons hart. We gaan spelen met verschillende inkten op papier en experimenteren hierbij met was, zout, alcohol  en vloeimiddelen. Op deze wijze ontstaan prachtige luchten, vergezichten en landschappen. Een dag waarin plezier maken, door te spelen met de materialen, centraal staat. Niets ligt nog vast en het resultaat doet er nog niet toe wanneer je start vanuit het experiment. De opdrachten die ik vervolgens geef zullen jouw creativiteit verder aanwakkeren en je zal merken dat je tot verrassende resultaten komt.
De werkstukken kun je deze dag inlijsten met passe-partouts.

Kosten: € 85,00 (inclusief alle materialen, inkt, verf, papier)

Kennismaken met vilten (vrijdag 8 april 2022)

Wil je graag de vilttechniek leren kennen dan is hier je kans! Tijdens deze workshop leer je de basisbeginselen voor het maken van een lap vilt. Na enige oefening kun je 's middags een werkstuk naar keuze maken. Zoals bijvoorbeeld een prachtig gevilte sjaal op zijde. 

Kosten: € 75,00 (inclusief oefenmateriaal, exclusief materiaal werkstuk, richtlijn sjaal € 25,00)


Schorshuiden (vrijdag 13 mei en zaterdag 14 mei 2022)

Ben je ook zo geboeid door de prachtige kleuren en wonderbaarlijke structuren die je tegenkomt in de natuur, dan is deze workshop waarschijnlijk een uitdaging voor je. Tijdens deze dagen kijken we zeer gericht naar de vorm en opbouw van structuren en kleuren van schorsen. Je leert vervolgens hoe je via het stapelen van lagen wol en vezels (gelaagdheid), vouwen, afbinden en snijden deze structuren kunt weergeven in een stuk stevig vilt. Je gaat naar huis met een prachtig, uniek, door de natuur geinspireerd (wand)object.

Kosten: € 165,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 60,00
(nog 2 plekken vrij!)

Inspiratie door de grote Meesters (donderdag 19 tot en met zaterdag 21 mei 2022)

We duiken deze dagen helemaal in het thema “Landschap” en gaan “schilderen” met wol. De Kunstgeschiedenis biedt ons hiervoor veel inspiratie. Het wonder, de sfeer en de kleuren van een zonsondergang bijvoorbeeld brachten kunstenaars als William Turner en Mark Rotkho volledig in vervoering.

In deze workshop gaan wij zelf ook landschappen creëren. We richten ons op de essentie van een landschappelijk beeld: de horizon. Door in een (abstract) beeld met deze denkbeeldige lijn te werken ontstaat er als vanzelf een landschappelijk beeld. Door kleuren te mengen met de kaardborstels en deze kleurenmengsels heel dun, laag na laag , over elkaar op te bouwen en te vervilten is het mogelijk om veel diepte weer te kunnen geven in deze eigen landschappen.

We gaan spelenderwijs experimenteren met het mengen van de wol en creëren eenvoudige landschapjes met diepte. Je leert daarbij te werken met een aantal beeldelementen.

  • Beeldelement Energie: Ervaren en uitdrukken van energie (bijvoorbeeld rustig en verstild).
  • Beeldelement Kleur: Kleuren mengen en daardoor kleur verdiepen, kleurcontrasten.
  • Beeldelement Toon: Gebruik van licht en donker, nuances.
  • Beeldelement Vorm: Het gebruik van vlakken, groot/klein als basis voor compositie.
  • Beeldelement Zen: In beeld brengen van een natuurervaring.

We beelden deze dagen kleine landschapjes uit. Het accent ligt op het proces van het mengen van kleuren en het leren weergeven van diepte.  Op een heel ontspannen manier en in een rustig tempo zal je meemaken hoe meditatief deze manier van werken kan zijn.  De workshop is dan ook voor iedereen geschikt. En je hoeft zeker geen schilderervaring te hebben!

(Voor deze workshop heb je kaardenborstels nodig met een fijn beslag (119 TPI). Wanneer je deze niet hebt kan ik je een adres doorgeven waar je ze kunt bestellen, prijs €55,00 per set inclusief verzendkosten)

Kosten: € 240,00 (exclusief materiaal)

   

 

 


In Beweging (vrijdag 27 mei 2022)

Wie ben jij? Hoe zet jij jezelf neer in de wereld? Welke vorm neem je aan of laat jij zien? Komt dit overeen met wie jij in werkelijkheid bent?

Elke vorm drukt een andere inhoud uit. Een hoekige, complexe vorm geeft niet hetzelfde weer als een vorm met zachte golven en een eenvoudige structuur. Een dynamische en suggestieve vorm is niet hetzelfde als een statische en compacte vorm.

Wat laat jij van jouw binnenkant zien? Ben jij jezelf bewust van jouw kwaliteiten? En welke energie past bij jou? Dit alles gaan we omzetten in een beweging of houding waarin jij jezelf wilt weergeven.

Tijdens deze workshop leer je technisch hoe je een figuratieve driedimensionale vorm van vilt kunt maken. Dit doen we door middel van "natvilten". Je leert daarbij de figuur in een beweging of houding weer te geven. 

In het figuratieve werken kom je oordelen tegen op jezelf: " Dit kan ik niet ", " het lijkt echt niet ", " ik durf mezelf niet in een authentiek werk weer te geven " enz. enz. Maar hierdoor laten we ons niet beinvloeden! Durf jij het aan? Dan zul je merken hoeveel plezier je kunt ervaren tijdens het uitwerken van mensfiguren in beweging. Het kan zelfs verslavend werken.....

Kosten: € 85,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 20,00 per figuur)

Deze workshop is ook heel geschikt om te ervaren of de cursus " Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen "  (nieuwe seizoen start in september) wat voor je is.

Kleurbeleving: experimenteren met  zijde schilderen en was (donderdag 23 juni tot en met zaterdag 25 juni)

Kleuren staan bijna nooit op zichzelf maar gaan meestal een relatie aan met een andere kleur. Ze versterken elkaar of brengen juist meer spanning in het beeld. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in hoe kleuren zich onderling  “gedragen” en hoe je diepte en ruimte kunt creëren in je beeld door middel van kleur en toon. Tijdens het maken van proeven leer je over diverse kleurcontrasten (bijvoorbeeld licht/donker, koel/warm, helder/troebel). 

We werken met zijdeverf en hete was (batik) op zijden stoffen. Je leert kleuren te mengen op stof. Door toepassing van was (reserveringstechniek)  gaan we kleurlagen opbouwen van licht naar donker. De hete was brengen we aan met  tjantings en kwasten. Hiermee kunnen we lijnen en vormen tekenen op de zijde.

Experimenteren (spelen) staat deze dagen voorop. We werken daarom steeds op kleine stukken zijde. Vanuit experimenten ontstaan de meest bijzondere creaties.  Met paintstiks kun je nog je mooiste experimenten verder uitwerken tot een prachtige schildering en vervolgens inlijsten in een passe-partout. Ook is het mogelijk een lap te vervilten.

Kosten: € 290,00 (inclusief gebruik batikpan, zijdeverf, was,  exclusief zijden stoffen, richtlijn € 25,00)
(nog één plek vrij!)

  

 

Basiscursus Vedic Art (maandag 11 juli tot en met vrijdag 15 juli 2022)

Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen week voor jezelf!

Kosten: € 300,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)
(nog één plek vrij) 

DSC03134

 

20220206 123114

 

 

Vakantiecursus (dinsdag 26 juli tot en met vrijdag 29 juli 2022)

Vier dagen naar eigen interesse vrij werken met vilt. Tijdens deze mini-vakantie is het mogelijk van alles uit te proberen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en zijde, driedimensionale structuren in vilt, vachtvilten, verticaal vilt, eco-printen, etsen in fluweel enz. enz. De vakantieweek geeft je de gelegenheid om op je eigen niveau met het prachtige ambacht en de kunstvorm van vilten te werken. De vakantiecursus is geschikt voor beginnende vilters tot en met de ervaren rotten in het vak.

Kosten: € 300,00 (exclusief materialen, deze kun je zelf meenemen of bij mij aanschaffen)
(volgeboekt!)


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.00 uur
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 5  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je alle informatie betreffende de workshop of cursus thuis gestuurd


Linda Dezijn viltkunstenaar
Keizerstraat 5
8167 NE Oene
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.