Workshops & cursussen

 

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken, schilderen en beeldende vorming.

 

Jaarcursus “Vrij werken met vilt” 2024/2025

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: €  580,00 

Data:2024/2025
woensdaggroep: 2 oktober, 30 oktober, 4 december, 22 januari,  12 februari, 12 maart, 9 april, 7 mei
zaterdaggroep: 5 oktober, 2 november, 7 december, 18 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 10 mei

 

 DSC02335 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen 2024/2025

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze vilt cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Werktijden: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 680,00 (8 lessen)

Data: 2024/2025
zaterdaggroep: 28 september, 26 oktober, 23 november, 14 december, 25 januari, 22 februari, 22 maart, 19 april

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 

 

 

Basiscursus Vedic Art (2x 3 dagen in mei 2024)

Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen tijd voor jezelf!

Data: 1,2,3 mei en 23, 24 en 25 mei 
Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 360,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)

20221230 151743

 

 " Inspiratie door de grote Meester " (16, 17 en 18 mei 2024)

We duiken deze dagen helemaal in het thema “Landschap” en gaan “schilderen” met wol. De Kunstgeschiedenis biedt ons hiervoor veel inspiratie. Het wonder, de sfeer en de kleuren van een zonsondergang bijvoorbeeld brachten kunstenaars als William Turner en Mark Rotkho volledig in vervoering.

In deze workshop gaan wij zelf ook landschappen creëren. We richten ons op de essentie van een landschappelijk beeld: de horizon. Door in een (abstract) beeld met deze denkbeeldige lijn te werken ontstaat er als vanzelf een landschappelijk beeld. Door kleuren te mengen met de kaardborstels en deze kleurenmengsels heel dun, laag na laag , over elkaar op te bouwen en te vervilten is het mogelijk om veel diepte weer te kunnen geven in deze eigen landschappen.

We gaan spelenderwijs experimenteren met het mengen van de wol en creëren eenvoudige landschapjes met diepte. Je leert daarbij te werken met een aantal beeldelementen.
• Beeldelement Energie: Ervaren en uitdrukken van energie (bijvoorbeeld rustig en verstild).
• Beeldelement Kleur: Kleuren mengen en daardoor kleur verdiepen, kleurcontrasten.
• Beeldelement Toon: Gebruik van licht en donker, nuances.
• Beeldelement Vorm: Het gebruik van vlakken, groot/klein als basis voor compositie.
• Beeldelement Zen: In beeld brengen van een natuurervaring.

We beelden deze dagen kleine landschapjes uit. Het accent ligt op het proces van het mengen van kleuren en het leren weergeven van diepte. Op een heel ontspannen manier en in een rustig tempo zal je meemaken hoe meditatief deze manier van werken kan zijn. De workshop is dan ook voor iedereen geschikt. En je hoeft zeker geen schilderervaring te hebben!

(Voor deze workshop heb je kaardenborstels nodig met een fijn beslag (119 TPI). Wanneer je deze niet hebt kan ik je een adres doorgeven waar je ze kunt bestellen).

Werktijden: 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 255,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 30,00)
Nog een plek vrij!

DSC03080

20230217 151937

Vakantiecursus vilten (15 juli tot en met 18 juli 2024)

Vier dagen naar eigen interesse vrij werken met vilt. Tijdens deze mini-vakantie is het mogelijk van alles uit te proberen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en zijde, foto's drukken op stoffen, driedimensionale structuren in vilt, een jas uit een stuk vilten, vacht vilten, stoffen verven, verticaal vilt enz. enz. De vakantieweek geeft je de gelegenheid om op je eigen niveau met het prachtige ambacht en de kunstvorm van vilten te werken. De vakantiecursus is geschikt voor beginnende vilters tot en met de ervaren rotten in het vak.

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 330,00 (exclusief materiaal, dit kun je zelf meenemen of bij mij aanschaffen).
Volgeboekt!

20190831 143801

12

 

Vedic Art Vervolgcursus (29 juli tot en met 3 augustus)

Wanneer je de basiscursus van Vedic Art hebt gevolgd kun je meedoen aan de Vervolgcursus. Door herhaling en verdieping ga je verder het proces in van de 17 principes waaruit Vedic Art is opgebouwd.Tijdens deze cursus zal je nog meer de versmelting van kunst en het proces van het leven ervaren!

Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten:€ 360,00 (exclusief materiaal)

20230712 195548

Vedic art “ Back to the point ” (13 tot en met 16 augustus)

Na creatieve expansie is er altijd weer het verlangen om naar het punt van stilte te gaan. En vanuit die stilte komt weer het verlangen om te manifesteren en in beweging te komen. In deze verdiepingscursus verbinden we ons met deze natuurwet en maken we al schilderend de “reis” terug vanuit de oneindigheid naar de stilte in onszelf.
De 17 principes van Vedic Art , zoals aangereikt in de basis-en vervolgcursus, in combinatie met schildervoorstellen helpen je om in je eigen creatieve proces van verdieping en bewustzijn te komen.
Wanneer je de vervolgcursus van Vedic art hebt gevolgd kun je meedoen met deze verdiepingscursus.

Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 280,00 (exclusief materiaal)

DSC03022

 

Vedic Art “ De 6 Vedanga’s ” (26 tot en met 30 augustus)

In deze cursus gaan we dieper in op de oude kennis van de Vedische filosofie.
In de Veda’s ontvouwt zich de essentie van het bestaan. Het woord Veda komt uit het Sanskriet en gaat over het verwerven van kennis (kennis van het leven en het creatieproces) via herhaling en toevoeging.
De Vedanga’s (de grote creatieve krachten) zijn als het ware de ledematen van de Veda’s en helpen om bij de kennis van de Veda’s te komen en deze praktisch toe te passen. Je maakt tijdens deze verdiepingscursus kennis met de zes Vedanga’s, waarbij elke Vedanga wordt toegelicht in relatie tot jouw eigen leven en jouw eigen creativiteit.
Wanneer je de vervolgcursus van Vedic Art hebt gevolgd kun je mee doen met deze cursus.

Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 350,00 (exclusief materiaal)

DSC03134

“Tussen Licht en schaduw ontstaan alle kleuren”
Toonsterkte, licht en schaduw in een wandkleed van vilt (10,11 en 12 oktober 2024)

De invloed van het beeldelement toon, toonsterkte en toonzwakte, zijn sterk van invloed op de uitstraling van het werk. Het beeldelement toon wordt vaak vergeten in de praktijk. Dat resulteert in vlak, mat en letterlijk eentonig werk, met een tekort aan expressieve kracht. Het gemis aan toonvariatie is eenvoudig op te lossen als je hier bewust mee omgaat.
We gaan tijdens deze driedaagse workshop zelf vezels verven die we gaan gebruiken in ons wandkleed. We gebruiken grove vezels (krullen, mohair) die voor een duidelijk aanwezige textuur zorgen.

Iedereen gaat zelf een kleurenpalet samenstellen. We gaan zowel lichte als donkere tinten verven. Je leert tijdens de eerste workshop dag vezels te verven met synthetische wolverf van Dupont. De kleuren van deze verf zijn heel helder en briljant en tijdens de aangeboden manier van verven (stoomfixatie) zal je nauwelijks verfstof verliezen. Met de aangeboden methode leer je zowel wol, zijde als naaldvilt te verven op een manier die thuis goed uitvoerbaar is.

De tweede dag gaan we een kleurencompositie leggen op een basislap. Je leert hierbij over de toonwaarden en expressie hiervan. Je krijgt inzicht over de kwaliteiten van Licht en Schaduw: de een kan niet zonder de ander. De compositie wordt vervolgens afgedekt met een laag wol (naaldvilt) of zijde en wordt vervilt.

Op de derde dag gaan we de kleuren terughalen door middel van knippen en snijden. Er ontstaat een spanningsveld tussen donker en licht. En daarbij gaan we spelen met de textuur die ontstaan is door de royale hoeveelheid vezels die in de lap verwerkt zijn.

Je gaat naar huis met een royaal wandkleed vol Kleur, Licht en Sprankeling!

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 270,00 exclusief materiaal (richtlijn € 85,00)

20220111 162042

20230712 201919

20230712 201948

 

Workshop “ Me, myself and I “ (7, 8 en 9 november 2024)

Tijdens deze uitdagende driedaagse workshop ontwerp je jouw eigen levenslijn in vilt. We geven in een werkstuk met een doorgaande lijn onze hoogte-en dieptepunten weer en we staan stil bij een waardevol gerichte toekomst. Door middel van de beeldelementen kleur, lijn en textuur maken we deze levenslijn zichtbaar.
Textuur gaat over jouw energie. Door laag over laag over laag op te bouwen maak je jouw bewustzijn zichtbaar. Die gelaagdheid gaat over wie je in essentie bent. Met kleur geef je jouw gevoel weer. Kleur gaat over emoties en over creëren van binnenuit. En met lijn geven we vervolgens de beweging en richting weer.
De workshop start met een prikkelende en speelse introductie waarin we ons verbinden met het thema (levenslijn en waardevol gerichte toekomst). En daarna gaan we aan de slag met de wol.
Een zeer afwisselende workshop waarin je allerlei technieken over stapelen, rijgen, rimpelen, afbinden en knippen in vilt aangeboden krijgt maar waarin vooral het proces leidend is!
Durf je de uitdaging aan om te onderzoeken waar je nu staat in je leven en wat voor jou belangrijk is in een waardevol gerichte toekomst? Dan ga je voor een uniek en authentiek werkstuk waarin jouw beleving helemaal tot uiting komt.

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur (uitloop tot 17.00 uur eerste dag)
Kosten: € 270,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 45,00)

20231114 152936

20231117 171249

20240406 130234

20240406 130309

"Details uit levenslijnen"


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.00 uur (tenzij anders vermeld)
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 5  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je de factuur met informatie toegestuurd per mail. Na overmaking van de deelname kosten is je plek gereserveerd.


Linda Dezijn viltkunstenaar
Keizerstraat 5
8167 NE Oene
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.