Workshops & cursussen

 

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken, schilderen en beeldende vorming.

 

Jaarcursus “Vrij werken met vilt” 2023/2024

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: €  540,00 

Data: 2023/2024
woensdaggroep : 20 september, 18 oktober, 15 november,  13 december, 24 januari, 21 februari, 20 maart, 17 april 
zaterdaggroep : 23 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 27 januari, 24 februari, 23 maart, 20 april (volgeboekt!)


 

 DSC02335 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen 2023/2024

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze vilt cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Werktijden: 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 600,00 (8 lessen)

Data: 2023/2024
zaterdaggroep: 16 september, 14 oktober, 4 november, 9 december, 20 januari, 17 februari, 16 maart, 13 april 

 

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 

 

 

Basiscursus Vedic Art  (zesdaagse, van 3 april tot en met 8 april 2023)


Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen week voor jezelf!


Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 360,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)

DSC03134

20220206 123114

Vervolgcursus Vedic Art (zesdaagse, van 1 mei tot en met 6 mei 2023)

Wanneer je een basiscursus Vedic art hebt gevolgd kun je mee doen met deze vervolgcursus. Tijdens deze cursus duik je nog wat dieper in de 17 principes die ontwikkeld zijn door Curt Källman. Door herhaling en verdieping van het proces zal jouw manier van schilderen steeds meer jouw eigenheid uitstralen. Daarbij zal je merken dat het creatieve proces verder doorwerkt op de keuzes die je maakt in jouw leven. “Kunst en levenskunst” lopen steeds meer in elkaar over.

Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 360,00 (exclusief materialen, je maakt gebruik vanje eigen verf, penselen, doeken en papier)

Nog één plek vrij!

 

“Tussen Licht en schaduw ontstaan alle kleuren”
Toonsterkte, licht en schaduw in een wandkleed van vilt (25 tot en met 27 mei 2023)

De invloed van het beeldelement toon, toonsterkte en toonzwakte, zijn sterk van invloed op de uitstraling van het werk. Het beeldelement toon wordt vaak vergeten in de praktijk. Dat zorgt voor vlak, mat en letterlijk eentonig werk, met een tekort aan expressieve kracht.

We gaan tijdens deze driedaagse workshop zelf vezels verven die we gaan gebruiken in ons wandkleed. We gebruiken grove vezels (krullen, mohair) die voor een duidelijk aanwezige textuur zorgen.

Iedereen gaat zelf een kleurenpalet samenstellen. We gaan zowel lichte als donkere tinten verven. Je leert tijdens de eerste workshop dag vezels te verven met synthetische wolverf van Dupont. De kleuren van deze verf zijn heel helder en briljant en tijdens de aangeboden manier van verven (stoomfixatie) zal je nauwelijks verfstof verliezen. Met de aangeboden methode leer je zowel wol, zijde als naaldvilt te verven op een manier die thuis goed uitvoerbaar is.

De tweede dag gaan we een kleurencompositie leggen op een basislap. Je leert hierbij over de toonwaarden en expressie hiervan. Je krijgt inzicht over de kwaliteiten van Licht en Schaduw: de een kan niet zonder de ander. De compositie wordt vervolgens afgedekt met een laag wol (lontwol/naaldvilt) of zijde en wordt vervilt.

Op de derde dag gaan we de kleuren terughalen door middel van knippen en snijden. Er ontstaat een spanningsveld tussen donker en licht. En daarbij gaan we spelen met de textuur die ontstaan is door de royale hoeveelheid vezels die in de lap verwerkt zijn.

Je gaat naar huis met een royaal wandkleed vol Kleur, Licht en Sprankeling!

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 240,00 exclusief materiaal en verf (richtlijn € 75,00)

Volgeboekt!

 20220111 162042

 DSC03597

 

Inspiratie door de grote Meesters (donderdag 22 tot en met zaterdag 24 juni 2023)

We duiken deze dagen helemaal in het thema “Landschap” en gaan “schilderen” met wol. De Kunstgeschiedenis biedt ons hiervoor veel inspiratie. Het wonder, de sfeer en de kleuren van een zonsondergang bijvoorbeeld brachten kunstenaars als William Turner en Mark Rotkho volledig in vervoering.

In deze workshop gaan wij zelf ook landschappen creëren. We richten ons op de essentie van een landschappelijk beeld: de horizon. Door in een (abstract) beeld met deze denkbeeldige lijn te werken ontstaat er als vanzelf een landschappelijk beeld. Door kleuren te mengen met de kaardborstels en deze kleurenmengsels heel dun, laag na laag , over elkaar op te bouwen en te vervilten is het mogelijk om veel diepte weer te kunnen geven in deze eigen landschappen.

We gaan spelenderwijs experimenteren met het mengen van de wol en creëren eenvoudige landschapjes met diepte. Je leert daarbij te werken met een aantal beeldelementen.

  • Beeldelement Energie: Ervaren en uitdrukken van energie (bijvoorbeeld rustig en verstild).
  • Beeldelement Kleur: Kleuren mengen en daardoor kleur verdiepen, kleurcontrasten.
  • Beeldelement Toon: Gebruik van licht en donker, nuances.
  • Beeldelement Vorm: Het gebruik van vlakken, groot/klein als basis voor compositie.
  • Beeldelement Zen: In beeld brengen van een natuurervaring.

We beelden deze dagen kleine landschapjes uit. Het accent ligt op het proces van het mengen van kleuren en het leren weergeven van diepte.  Op een heel ontspannen manier en in een rustig tempo zal je meemaken hoe meditatief deze manier van werken kan zijn.  De workshop is dan ook voor iedereen geschikt. En je hoeft zeker geen schilderervaring te hebben!

(Voor deze workshop heb je kaardenborstels nodig met een fijn beslag (119 TPI). Wanneer je deze niet hebt kan ik je een adres doorgeven waar je ze kunt bestellen, prijs €55,00 per set inclusief verzendkosten)

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 240,00 (exclusief materiaal)

Nog één plek vrij!

 DSC03080

 
Vakantiecursus vilten (maandag 17 juli tot en met donderdag 20 juli 2023) 

Vier dagen naar eigen interesse vrij werken met vilt. Tijdens deze mini-vakantie is het mogelijk van alles uit te proberen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en zijde, foto's drukken op stof, etsen in fluweel, driedimensionale structuren in vilt, vachtvilten, verticaal vilt enz. enz. De vakantiecursus geeft je de gelegenheid om op je eigen niveau met het prachtige ambacht en de kunstvorm van vilten te werken. De vakantiecursus is geschikt voor beginnende vilters tot en met de ervaren rotten in het vak.

Werktijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: € 320,00 (exclusief materiaal, deze kun je zelf meenemen of bij mij aanschaffen).

Nog één plek vrij!

natuur en voorbeelden website 040

Basiscursus Vedic Art (zesdaagse, van 24 juli tot en met 29 juli 2023)

Tijdens de basiscursus maak je voor het eerst kennis met de 17 stappen van Vedic Art. Deze principes zijn afkomstig uit de Vedische filosofie, de basis van Vedic Art. Aan de hand van de 17 principes ga je zelf aan de slag met het schilderen op doek. Eén voor één leer je over de principes en krijg je voorstellen om te schilderen. Vedic Art leert je niet hoe je technisch moet schilderen, maar hoe je jouw creativiteit kunt laten stromen. Via inspirerende schildervoorstellen stem je je af op jezelf en al schilderend komen bewustzijn en creativiteit in beweging. Een kleurrijke reis die niet over presenteren gaat maar over het ervaren van vrijheid, ruimte om te experimenteren en plezier ervaren in het schilderen. Het volgen van een Vedic Art cursus is een heerlijke creatieve en ontspannen vakantie voor jezelf!

Werktijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 360,00 (exclusief schildermaterialen, je maakt gebruik van je eigen verf, penselen, doeken en papier)

volgeboekt!


Ecoprint op papier (4 en 5 augustus 2023)

Deze workshop heeft een fantastische start: we verzamelen namelijk bij een grote pluktuin waar we zelf een bijzonder assortiment aan bloemen kunnen plukken waarmee me gaan ecoprinten.

Na deze bijzondere start gaan we op weg naar mijn atelier (4 km rijden) waar alles klaar staat om te gaan printen met onze zelf geplukte boeketten.

Je leert hoe je hele scherpe afdrukken kunt maken op papier met de meest bijzondere bloemen. Daarnaast leer je, wanneer je twee dagen meedoet, de tweede dag met natuurlijke verfstoffen de achtergrond te kleuren. Heerlijk twee dagen experimenteren en je verwonderen over de bijzondere printen die tevoorschijn komen.

Kosten € 180,00 (inclusief alle materialen)
Kosten 1 dag (vrijdag): € 95,00

Nog één plek vrij!

DSC05146DSC05152

DSC05156DSC05163

 

 

 


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.00 uur (tenzij anders vermeld)
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 5  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je de factuur met informatie toegestuurd per mail. Na overmaking van de deelname kosten is je plek gereserveerd.


Linda Dezijn viltkunstenaar
Keizerstraat 5
8167 NE Oene
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.