Workshops & cursussen

Ik bied zowel workshops als cursussen aan op het gebied van vilttechnieken en beeldende vorming. Ontdek de mogelijkheden van vilt!

Cursus “Vrij werken met vilt” 

De doorlopende cursus “Vrij werken met vilt” is bedoeld voor mensen die allerlei technieken willen uitproberen met het vervilten van wol en aanverwante technieken. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk te werken naar eigen idee en interesse. Je kunt allerlei vilttechnieken uitproberen en proefjes maken. Ook is er volop ruimte om te werken aan grotere werkstukken (wandkleden, objecten, kleding uit een stuk enz.) Verder kun je werken met verschillende materialen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol, zijde schilderen, foto’s drukken op stof enz. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Werktijden: van 10.00 uur - 16.00 uur
Kosten: € 280,00 ( 5 lessen, exclusief materiaal) 

Data najaar/winter 2020/2021:
woensdaggroep: 16 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 20 januari (volgeboekt!)
vrijdaggroep: 25 september, 16 oktober, 13 november, 11 december, 22 januari (1 plek vrij!)
zaterdaggroep: 26 september, 17 oktober, 14 november, 12 december, 23 januari (volgeboekt!)

 


 

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk, want dit is de echte werkelijkheid"

Aristoteles 

 

Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen

Een kunstzinnig werk bestaat uit een combinatie van technische vaardigheid enerzijds en een innerlijke betrokkenheid anderzijds. Zonder de verbinding met je emotie kan jouw werkstuk technische perfect zijn, maar ook leeg en dood. Om te zorgen dat jouw kunstzinnigheid niet opdroogt is het nodig om ook uitdrukking te geven aan jouw innerlijke belevingswereld.

In deze cursus leer je jouw kunstzinnigheid verder te ontwikkelen. Dit doen we met behulp van de beeldelementen en door het doorlopen van het kunstzinnige proces: Experimenteren, Observeren, Verbaliseren, Accepteren, Transformeren, Intergreren en Exposeren.

Tijdens de cursus werken we thematisch. Vanuit een thema bekijken we spelenderwijs hoe we onszelf verhouden/zien ten opzichte hiervan. Vanuit deze bewustwording zetten we beeldelementen (kleur, energie, vorm, lijn, structuur, diepte, compositie enz.)  in die ons helpen om het thema zo duidelijk mogelijk vorm te kunnen gaan geven. Daarbij worden diverse technieken  ingezet om tot een kunstzinnig beeld te komen. We werken twee lessen aan een thema.

Iedere les (per blok) starten we met een intro rondom bewustwording van het thema waarbij prikkelende opdrachten helpen om uit onze zogenaamde comfortzone te stappen. We ontdekken dat wanneer we bijvoorbeeld risico nemen en controle en voorspelbaarheid loslaten er ruimte komt voor nieuwe inzichten die jou kunnen helpen een authentiek kunstzinnig beeld te maken. Hierbij is het proces leidend! Je zal merken dat je veel kwaliteiten hebt en dat je gaat stromen en met veel plezier kunt genieten van het ontwikkelen van jouw creativiteit. 

Niets is goed of fout! Door open te staan voor dat wat ontstaat leer je in vrijheid en zonder oordeel (ruimte makend) naar jezelf jouw kunstzinnige proces te ontwikkelen. Dit doen we met Hoofd, Hart en Handen!

Lesdag: zaterdag
Kosten: € 650,00 (10 lessen)

Data 2020/2021: 
19 september, 10 oktober, 7 november, 5 december, 16 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april, 1 mei, 5 juni (nog 2 plekken vrij)

workshopexpositie061 

   Licht

   Vanuit het hart schijnt een licht van goud                           
   dwars door het donkere schild

   Helder, sprankelend en fonkelend
   kan het licht niet zonder het donker

   Van binnen licht
   van buiten donker
   Mijn hart leeft!

 

 

 

 


Vakantiecursus (dinsdag 28 juli tot en met vrijdag 31 juli 2020)
Vier dagen naar eigen interesse vrij werken met vilt. Tijdens deze mini-vakantie is het mogelijk van alles uit te proberen rondom vilten en aanverwante technieken. Hierbij valt te denken aan het verven van wol en zijde, foto's drukken op stoffen, driedimensionale structuren in vilt, een jas uit een stuk vilten, vacht vilten, stoffen verven, verticaal vilt enz. enz. De vakantieweek geeft je de gelegenheid om op je eigen niveau met het prachtige ambacht en de kunstvorm van vilten te werken. De vakantiecursus is geschikt voor beginnende vilters tot en met de ervaren rotten in het vak.

Kosten: € 290,00 (exclusief materialen, deze kun je zelf meenemen of bij mij aanschaffen).

Volgeboekt!

In Heerde en omgeving zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Indien gewenst kan ik je de contactgegevens van locale B&B's (welke door vorige cursisten zijn aanbevolen) doorgeven.

   


Workshops 
De workshops die ik geef zijn doelgericht op het leren van iets “nieuws”. Zoals kennismaken met nieuwe materialen, vaardigheden opdoen, nieuwe technieken leren etc. Daarnaast bied ik ook workshops aan waarbij het beeldende aspect centraal staat en het mogelijk is te werken vanuit bijvoorbeeld een thema.
 


Kleurbeleving: experimenteren met  zijde schilderen en batik was (donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 juni 2020)  

Kleuren staan bijna nooit op zichzelf maar gaan meestal een relatie aan met een andere kleur. Ze versterken elkaar of brengen juist meer spanning in het beeld. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in hoe kleuren zich onderling  “gedragen” en hoe je diepte en ruimte kunt creëren in je beeld door middel van kleur en toon. Tijdens het maken van proeven leer je over diverse kleurcontrasten (bijvoorbeeld licht/donker, koel/warm, helder/troebel). 

We werken met zijdeverf en batik was op zijden stoffen. Je leert kleuren te mengen op stof. Door toepassing van batik was (reserveringstechniek)  gaan we kleurlagen opbouwen van licht naar donker. De hete was brengen we aan met  tjantings en kwasten. Hiermee kunnen we lijnen en vormen tekenen op de zijde.

Experimenteren (spelen) staat deze dagen voorop. We werken daarom steeds op kleine stukken zijde. Vanuit experimenten ontstaan de meest bijzondere creaties.  Met paintstiks kun je nog je mooiste experimenten verder uitwerken tot een prachtige schildering en vervolgens inlijsten in een passe-partout.

Kosten: € 290,00 (inclusief gebruik batikpan, verf en was, exclusief zijden stoffen, richtlijn kosten € 40,00  - € 60,00 afhankelijk van de soort zijde en afmetingen die je gebruikt)

Volgeboekt!

  


Driedimensionale structuren in vilt (vrijdag 17 en zaterdag 18 juli 2020)

Tijdens deze tweedaagse workshop leer je hoe je structuren en ruimtelijke vormen in vilt kunt maken. Beeldend ontstaat een herhaling en ritme van vormen zoals  holle vormen, lamelvormen, wafelvormen of schubachtige vormen. Na het maken van verschillende proefjes is er gelegenheid om één van de technieken verder uit te werken tot een wandkleed of object naar keuze.
Door te blijven experimenteren met deze structuren ontstaan weer nieuwe vormen. De zogenaamde "tussen-muurtjes" (eerste twee foto's) zijn mijn laatste ontdekking. Wie de workshop driedimensionale structuren al eens gevolgd heeft en zich verder wil verdiepen in de "tussen-muurtjes" techniek is ook van harte welkom om deze twee dagen mee te komen doen.

Kosten: € 155,00 (exclusief materiaal werkstuk, richtlijn € 70,00)

volgeboekt!

 

 


Structuren aanbouwen in vilt (vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober 2020)

We spreken van een structuur wanneer iets uit verschillende onderdeeltjes is opgebouwd. In deze workshop gaan we kleine (compacte) oppervlakte sculpturen aanbouwen in een basislap van vilt. De kracht van de herhaling en ritme staan beeldend centraal. Hiermee kunnen we lijnen en vormen uitzetten. Door een combinatie van het punchen (van stroken naaldvilt) en natvilten is het mogelijk om een grote hoeveelheid kleine sculpturen heel dicht naast elkaar te vilten. Tijdens de workshop worden diverse structuren aangeboden die je in kleine werkstukken kunt uitvoeren.

      

Kosten: € 155,00 (exclusief materiaal, richtlijn € 45,00)

Voor deze workshop heb je een viltpunch en viltborstel nodig (zie afbeelding). Deze kun je zelf meenemen of ter plekke aanschaffen. De set kost € 35,00.


Workshop: In beweging (vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2020)

Wie ben jij? Hoe zet jij jezelf neer in de wereld? Welke vorm neem jij aan of laat jij zien? Komt dit overeen met wie jij in werkelijkheid bent?

Elke vorm drukt een andere inhoud uit. Een hoekige, complexe vorm geeft niet hetzelfde weer als een vorm met zachte golven en een eenvoudige structuur. Een dynamische en suggestieve vorm is niet hetzelfde als een statische en compacte vorm.

Wat laat jij van jouw binnenkant zien? Ken jij jezelf en durf jij  jezelf beeldend te tonen aan de buitenwereld? Ben jij je bewust van je kwaliteiten? En welke  energie past bij jou? Dit alles gaan we omzetten in een beweging of houding waarin jij jezelf wilt weergeven.

Tijdens deze workshop leer je technische hoe je een figuratieve driedimensionale vorm van vilt kunt maken. Dit doen we door middel van “natvilten”. Je leert daarbij de figuur in een beweging of houding weer te geven.

In het figuratieve werken kom je oordelen tegen op jezelf. “Dit kan ik niet”, “het lijkt echt niet”, ”ik durf mezelf niet authentiek weer te geven” enz. enz. Maar hierdoor laten we ons niet beïnvloeden! Durf jij het aan? Dan zul je merken hoeveel plezier je kunt ervaren tijdens het uitwerken van mensfiguren in beweging. Het kan zelfs verslavend werken…..Tijdens deze workshop is er gelegenheid om meerdere mensfiguren te maken.

Kosten: € 155,00 (exclusief materiaal, richtlijn €  17,00 per figuur)

    

 


Algemene informatie:

* De workshops beginnen om 10.00 uur en eindigen rond 16.30 uur
* Er wordt gezorgd voor koffie, thee met lekkernijen. Graag zelf een lunchpakketje meenemen
* Rond 12.30 uur houden we pauze waarin je even kunt eten en ontspannen
* De kosten van de workshop zijn exclusief materiaal voor de werkstukken (tenzij anders vermeld). Materiaal kun je ter plekke aanschaffen of zelf meenemen
* Groepen van minimaal 4  personen kunnen zich ook aanmelden voor een workshop naar keuze en een dag in overleg
* Na aanmelding krijg je alle informatie betreffende de workshop of cursus thuis gestuurd


Linda Dezijn viltkunstenaar
Langeslag 9
8181GN Heerde
T 06 46179667
www.lindadezijn.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.